По време на кризата през 1996-1997-а в България са се раждали по-ниски хора

11:10, 24 яну 19 / Общество 25 567 Шрифт:
Topnovini

Ръстът на населението намалява след кризата през 1997 г. Това сочи проучване на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН.

„Става въпрос за определени генерации по година на раждане. При последните изследвания се установи, че по-ниски са тези, които са родени през 1996-1997 г. по време на кризата. Около 30% от ръста се формира през утробния период, а около 15% - през първата година от живота му”, обясни антропологът д-р Рачо Стоев, ръководител на секция „Антропология и анатомия” към ИЕМПАМ, пред bTV.

По думите му редица фактори влияят на ръста - влошаване на храненето, лоши условия на живот.

В края на миналия век и началото на този ръстът на мъжете е еднакъв – около 166 см. При жените ръстът за този период е около 155 см.

Изследван е и ръстът на студентите и учениците в България. Той се увеличава за тези, които са родени през 1980 г. За тези, родени след 80-а година, ръстът започва да намалява.

Изследван е и ръстът на мъжете у нас от древността до началото на XXI век. „Данните от най-ранните периоди са измерени въз основа на костните останки. При тях се вижда, че от османския период до ХХ век ръстът не се променя - около 166 см. По време на робството той намалява, но това явление се наблюдава в цяла Европа, не само у нас”, уточни антропологът.

Като причини за това могат да се смятат промяната в храненето, както и нарастването на социалното неравенство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама