Как тялото ни подсказва, че има нужда от цинк?

17:40, 24 яну 19 25 2152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цинкът взема участие в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля за имунната система. Многофункционалността на цинка показва колко разностранни могат да бъдат последствията при хроничен дефицит на цинк в организма. Ето как тялото подсказва, че има нужда от цинк:

Сред класическите симптоми е изтъняването и оредяването на косата. Продължителният недостиг на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин.

Изследвания сочат, че хората с акне имат дефицит на цинк. Освен това понижените нива на микроелемента са причина за по-бавно зарастване на раните по кожата и за нейното прекомерно пресушаване и лющене.

Дефицитът на цинк се отразява и на ноктите. Ноктите са сред най-бързо растящите структури на тялото, а липсата на цинк не позволява пълноценно делене на клетките в тях. Следователно растежът на ноктите значително се забавя. Те стават по-чупливи, а на различни места по тях се появяват бели петънца.

Ако клетките не се делят нормално или не растат, това се отразява и на състоянието на лигавицата на устата. Възможно е да се наблюдава и повишено кървене на венците, ниска здравината на зъбите, като те стават по-чупливи и податливи на кариеси.

Haй-виcoĸи нивa нa цинĸ ce нaмиpaт в xpaни c виcoĸo cъдъpжaниe нa пpoтeини. Това са спанакът, агнешкото и говеждото месо, стриди, скариди, омари, тиквените семки и кашу. Често липса на цинк се проявява при вегетарианците и веганите, тъй като основният източник на този минерал е месото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама