Huawei прогнозира да стане световен лидер на пазара на смартфони през 2019-а

19:00, 24 яну 19 25 1609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайската компания Huawei заяви, че през тази година може да се превърне в световен лидер по продажба на смартфони, дори без да има достъп до американския пазар, съобщава Ройтерс.

Позитивната прогноза контрастира с тази на лидера на пазара на мобилни телефони Samsung и на други важен конкурент в лицето на Apple Inc., като и двете компании отбелязаха отслабване на продажбите си в Китай - най-големият пазар на смартфони, където обаче търсенето се забавя отдавна и където икономическият растеж е най-нисък почти три десетилетия насам.

"Нашите клиенти имат доверие и вярват в нас", заяви Ричард Ю - шеф на потребителското подразделение на Huawei - на пресконференция за нови продукти в Пекин.

Производителят на телекомуникационно оборудване, обхващащо от антени до слушалки за смартфони, съобщи за скок с 50% на приходите от бизнес услуги през миналата година до размер от над 52 млрд. долара. Компанията също така посочи, че нейната цел е да задържи възходящия импулс с пускането през следващия месец на сгъваем смартфон с чипсет (съвкупност от интегрални схеми или чипове, проектирани да работят заедно) от новото пето поколение (5G).

Скокът в приходите означава, че потребителският бизнес съставлявал 48% от общите приходи, като за пръв той допринася повече от бизнеса на Huawei за доставка на телекомуникационни мрежи.

"Дори и без американския пазар ние ще бъдем номер едно в света", посочи Ричард Ю, визирайки поделението на Huawei за смартфони, което достави през миналата година цели 208 милиона мобилни телефони. "Вярвам, че това ще стане факт най-рано през тази, или най-късно през следващата година".

В световен мащаб доставките на смартфони вероятно са паднали с 3% през миналата година, като през тази година се очаква да се върнат към едноцифрен ръст, преди да дойде 2022-а година, когато технологията за 5G мобилни мрежи вероятно ще даде тласък на индустрията, показват прогнози на консултантската компания IDC, цитирани от Ройтерс.

Ричард Ю посочи, че през следващия месец Huawei ще пусне модела си на сгъваме телефон на Mobile World Congress, като неговите продажбите ще започнат най-рано през април. Той добави, че чипсетът Balong 5000, който е конкурент на Snapdragon X50 на компанията Qualcomm Inc, е най-мощният 5G модем в света и може да се използва в превозни средства. Модемът е и първият, който ще подкрепя различната 5G архитектура в отделните страни, заяви Ю.

Huawei използва собствени чипсетове в своите висок клас телефони и сървъри, но заяви, че не възнамерява да стане самостоятелен производител на микропроцесори, за да се конкурира с компании като Qualcomm и Intel Corp.

Huawei представи и 5G чипсет базова станция, наречен Tiangang. Бизнес превозвачът Райън Динг заяви, че Huawei е спечелила 30 договора за 5G, включително 18 в Европа, девет в Близкия изток и три в Азиатско-тихоокеанския регион.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама