МВР е готово за реакция при усложняване на обстановката заради времето

14:10, 24 яну 19 25 1634 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"МВР е готово за реакция при усложняване на обстановката заради времето" обяви гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, на брифинг след работно съвещание на ангажираните институции във връзка с прогнозите за обилни валежи от дъжд и сняг в страната.

По думите на Николов ситуацията в страната към момента е спокойна. Има регистрирани първи незначителни инциденти в Кърджали, Кюстендил, Благоевград и Смолян, свързани с отводняване на частни домове и два промишлени обекта. Високият приток на яз. "Кърджали" е залял един от мостовете при с. Песнопой и Русалско.

Създадена е организация, така че въженият мост да бъде използван от Бърза помощ, полиция, пожарна и на стоки от първа необходимост. Директорът на пожарната отбеляза още, че във високите части на Родопите валежите от мокър сняг са създали проблеми при Пампорово и Превала.

Вътрешният министър Младен Маринов призова гражданите, които ще пътуват, да спазват всички изисквания и да изпълняват разпорежданията на институциите.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че стопанисваните от НЕК 19 язовира са поддържани добре. Предприети са всички превантивни действия. Всички енергийни предприятия разполагат с необходимите запаси от въглища и мазут, допълни тя.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов каза, че от страна на министерството няма притеснения, свързани с прогнозата за времето. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отбеляза, че вече заседава щабът към АПИ във връзка с пътната обстановка.

По думите му единствените утежнени ситуации са в Смолянска област. Преди час е бил затворен проходът "Превала" за превозни средства над 12 тона. Нанков допълни, че при продължаване на снеговалежите пътят може да бъде затворен за около час за всички автомобили, за да бъде опесъчен и изчистен.

За метеорологичните условия проф. Христомир Брънзов коментира, че от днес до края на месеца времето ще е динамично, като ще има валежи от дъжд, които са над нормалните за месеца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама