Макрон: Изборите във Венецуела са нелигитимни

16:05, 24 яну 19 / Свят 25 1296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският президент заяви в четвъртък, че "Европа подкрепя възстановяването на демокрацията" във Венецуела, казвайки, че избирането на Николас Мадуро през 2018 г. е "незаконно" и не признава Хуан Гуайдо за президент. Еманюел Макрон приветства "смелостта на стотици хиляди венецуелци да маршируват за свободата си" срещу незаконните избори проведени във Венецуела, съобщи АФП, цитирана от БТА.

"След незаконното избиране на Николас Мадуро през май 2018 г. Европа подкрепя "възстановяването на демокрацията", пише държавният глава и не признава президента на венецуелския парламент, Хуан Гуайдо, като президент.

Париж иска да "насърчи демократичния процес във Венецуела", заяви източник в Елисейския дворец. "Франция ще признае този, който бъде избран в такъв (демократичен) процес", добави същият източник.

След два дни на смъртоносни демонстрации от опонентите и поддръжниците на Никола Мадуро, Хуан Гуайдо, ръководител на венецуелския парламент, контролиран от опозицията, се обяви в сряда като "президент" на страната.

Американският президент Доналд Тръмп , следван от няколко латиноамерикански съюзници, включително Бразилия и Колумбия, обяви почти веднага, че официално признава Хуан Гуайдо като "временен президент на Венецуела".

От своя страна Париж заяви в сряда, че във Франция са се консултирали със своите европейски партньори за кризата във Венецуела, преди да заявят официалната си позиция. ЕС призова да се изслуша "гласът" на венецуелския народ и призова за "свободни и достоверни" избори.

Москва, от друга страна, критикува позицията на западните страни. Никола Мадуро е "легитимен президент" на Венецуела, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в четвъртък, като осъди "узурпацията на властта" от опозицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама