Мадуро няма намерение да отстъпва властта във Венецуела, протестите срещу режима му не стихват

08:30, 25 яну 19 / Свят 25 1788 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-рано председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава, а Мадуро нарече този акт преврат. В телевизионно обръщение опозиционният лидер Хуан Гуайдо каза, че е готов да обмисли предоставяне на амнистия на президента Мадуро и неговите съюзници, ако те помогнат Венецуела да се върне към демокрация.

Междувременно Съединените щати, чието посолство в Каракас бе затворено, са поискали официално да се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията във Венецуела. Каракас затвори американското посолство, след като скъса дипломатическите отношения с Вашингтон, признал опозиционера Хуан Гуайдо за временен венецуелски президент.

Нестихващите протести срещу режима на Мадуро продължават. Според неправителствените организации в тях са загинали най-малко 26 души, а около 330 са задържани.

Протест се състоя и в подкрепа на държавния глава.

Мадуро встъпи в длъжност за втори 6-годишен мандат след избори, определени като фалшифицирани. Гуайдо беше признат от много държави, включително от Европейския съюз. Русия и Турция обаче подкрепиха Мадуро.

Няколко милиона души са напуснали богатата на петрол Венецуела през последните години заради глад, хиперинфлация и липса на основни стоки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама