Искат постоянен арест за четирима от задържаните полицаи от 4 РПУ

12:35, 25 яну 19 25 1585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата ще иска постоянен арест за четирима от задържаните при акцията на МВР и спецпрокуратурата в 4 РПУ в сряда. Сред тях е ръководителят на сектор Икономическа полиция Красимир Кръстев, стана ясно на пресконференция в Съдебната палата.

Разследващите изнесоха повече детайли по случая. Стана ясно, че групата е действала в началото на 2017 г. Разследването обаче започва в края на миналата година, след като търговец подава сигнал в прокуратурата. От МВР определиха действията на задържаните полицаи като изключително арогантни.

Последният поискан подкуп всъщност е предаден в самото 4 РПУ. Офицерите са поискали 2 000 евро, но всъщност са получили само 2 000 лв. Тогава е осъществено и задържането на групата. Участниците в нея показвали доста охолен живот, носели са скъпи часовници, карали са автомобили за десетки хиляди лева. Основно са рекетирали собственици на наргиле барове, автокъщи и скъпи магазини.

Красимир Кръстев е и ръководител на организираната престъпна група, която е изнудвала търговци от столичния район “Лозенец“, които иначе е трябвало да проверява. Става дума за опитни служители с дългогодишен стаж. Те са били профилирани всеки да иска подкупи в сектора, за който иначе е отговарял.

 

"Както знаете, всички обвиняеми напоследък решават да обявят как са натопени, как парите са подхвърлени. България се превърна в държавата на подхвърлените пари. Една от защитните версии на задържаните лица е, че ръцете му са "светнали", защото не е пипал парите, а му е била връчена химикалка, обработена с фосфоресциращо вещество", коментира Димитър Петров, административен ръководител на Софийска прокуратура.

"Йерархията на групата следва йерархията на МВР като началник-сектора се явява и ръководител на групата и неин организатор. Добрата новина е, че 1/3 от личния състав на този сектор не са се поддали на опитите на групата да членуват в нея или да оцапат ръцете си", допълни Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор.

Задържаните полицаи ще бъдат обвинени в търговия на влияние и изнудване. От прокуратурата заявиха, че ще бъдат направени имуществени проверки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама