Правителството на Палестина подаде оставка

14:02, 29 яну 19 / Свят 25 1030 Шрифт:
Николай Облаков Автор: Николай Облаков

17-тото правителство на премиера Рами Хамдала подаде оставка пред президента Махмуд Абас, според изявление на кабинета.

След седмичното си заседание в Рамала правителството „ще продължи да служи на хората, където и да са, и да поема всичките си отговорности, докато не се сформира ново правителство“.

Премиерът Рами Хамдала "изрази своята благодарност и признателност към членовете на своя кабинет за доверието и подкрепата на президента през периода на неговата работа", се казва в изявлението.

“Министър-председателят пожела успех на консултациите за сформиране на ново правителство възможно най-скоро, подчертавайки, че успехът на всяко правителство при изпълнението на поверените му задачи изисква доверието на палестинския народ в тяхното правителство и искрената подкрепа на националните сили и фракции и всички компоненти на палестинското общество, за да преодолее трудностите и да посрещне предизвикателствата със силна национална воля и да постигне стремежа на народа да сложи край на разделението, да постигнне национално помирение, да укрепи създаването на институциите на палестинската държава, постигане на нашите законни национални права при прекратяване на окупацията, постигане на национална независимост и създаване на нашата независима и напълно суверенна палестинска държава през 1967 г. на границите на Западния бряг, Ивицата Газа и Йерусалим като негова столица” се допълва в изявлението на кабинета.

60-годишният Хамдала за пръв път взе премиерския пост на 6 юли 2013 г. Правителството му претърпя две промени, преди да бъде утвърдено като Национално помирително правителство на 2 юни 2014 г. с мисия да сложи край на разделението и да постигне помирение.

Късно в неделя централният комитет на движението „Фатах“ на Абас препоръча създаването на ново правителство, което да включва само членове на Организацията за освобождение на Палестина (PLO). Хамас не е част от PLO.

Такива предложения се разглеждат като част от опитите на Абас да изолира още повече политическите си съперници Хамас на фона на задълбочаващото се десетилетие разделение в палестинската политика.

През юни 2014 г. Хамдала сформира онова, което бе обявено за правителство на националното единство, след сключването на споразумение за помирение между Фатах и Хамас.

Сделката се разпадна и правителството няма контрол в контролираната от Хамас Газа.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама