Безплатни прегледи за миома на матката започват от февруари

17:30, 29 яну 19 25 1279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатни прегледи за миома на матката започват трите големи АГ болници в София – "Шейново", "Майчин дом" и "Света София". Прегледите ще започнат от 5-ти февруари и ще продължат един месец.

Най-честата причина за отстраняване на матката е именно миомната болест, показва статистиката на медиците, но не винаги операцията е най-адекватното лечение, стана ясно от думите на директорите на лечебните заведения.
 
Кампанията беше представена в Столична община. Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че София е първата община, която е започнала скринингови програми и до този момент са реализирани четири - за рак на млечната жлеза, за щитовидната жлеза, за рак на простата и за изследвания за белодробни заболявания. Започващата днес програма е пета, отбеляза още кметът.
 
Ще се правят безплатни прегледи в трите болници, както и консултации за съвременните методи за лечение на миомната болест.

Д-р Гергана Коларова, директор на I САГБАЛ "Св. София" посочи, че кампанията е за жени, които вече имат миома, или са в рискови групи, или имат репродуктивни смущения или затруднения.
 
Д-р Иван Костов, директор на СБАЛГ "Майчин дом" и инициатор на кампанията, посочи, че скрининговата програма ще е в рамките на един месец. По думите му най-честа причина за операции в гинекологичната област е миомната болест. Той обаче допълни, че не винаги миомата трябва да бъде оперирана.

„Важно е да разясним на жените, че миомата може да бъде лекувана и медикаментозно“, каза той.
 
Прегледите ще започнат след края на грипната епидемия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама