Правят паркинг върху антични и средновековни останки в Стара Загора

15:45, 29 яну 19 25 1464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Стара Загора ще изгради паркинг върху консервиран чрез засипване археологически обект, съобщиха от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Поради липса на средства проучването на общинския парцел на ул. „Хаджи Димитър Асенов“№ 136 (южно от „Жабките“) е прекратено и артефактите ще бъдат съхранени под земята, предаде БНР.

Общата площ на обекта е 1500 кв. метра, като от тях досега е проучена по-малко от една трета. При археологическите разкопки са разкрити останки от двете крепостни стени на античния и средновековен град, три сгради от античната епоха, три жилища от ранновизантийската епоха и четири средновековни жилища. За цялостното проучване на терена ще са нужни около 150 000 лева, с които не разполага нито музеят, нито общината, обясни директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев. За консервацията и експонирането им след това пък сбили нужни поне три пъти повече средства. По думите на директора без успех са търсени средства от Министерството на културата. Липсват и възможности за европейско финансиране на археологически проучвания. 

„Затова се взе решение всичко да бъде съхранено под земята. Община Стара Загора е възложила на проф. Валентин Тодоров да изготви проект за консервация на археологическите структури. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство“, каза Петър Калчев.

В началото на 2019 г. е започнало почистването на обекта под наблюдението на археолог и реставратор от РИМ – Стара Загора. След завършването на тези дейности теренът ще бъде превърнат в обществен паркинг като отгоре няма да има асфалт, а леки бетонови решетки. По този начин паметниците ще бъдат съхранени във вида, в който са проучени. След време, когато общината или музеят имат нужните средства, проучванията могат да бъдат продължени, увери Петър Калчев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама