Депутатите гласуват извънредно заседание за 140 г. от приемането Търновската конституция

08:10, 30 яну 19 / Политика 25 1090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С гласуване на проект на решение за провеждане на тържествено извънредно пленарно заседание на 16 април във Велико Търново ще започнат работа депутатите днес. Поводът е 140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция. Предложението е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В програмата на депутатите влиза и второ четене на промените в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. А целта, според вносителите, е да се осигури по-добра защита на интересите на държавата и общините чрез прилагане на международно признат модел за вътрешен контрол.

На първо четене ще бъде обсъден и законопроект за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. Необходимите данни ще бъдат събрани чрез преброителни карти или по интернет. Предвидените разходи са за над 38 хил. лева.

Парламентарната комисия за българите в чужбина пък ще разгледа готвените промени в Закона за българското гражданство. Те идват след като в специален доклад Европейската комисия разкритикува България заради практиката за даване на гражданство срещу инвестиции, а родното Министерство на правосъдието предложи мерки за затягане на контрола. Част от тях предвиждат отпадане на възможността за придобиване на гражданство срещу инвестиции, съкращаване на сроковете по процедурата и прецизиране на критериите.

Предвижда се още изискване кандидатите да владеят български език и да имат осигурена работа в страната, за което пледира и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама