Висока е лавинната опасност в големите планини

09:50, 30 яну 19 25 1248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради затоплянето на времето се очаква повишаване на опасността от лавини в големите планини. Това заяви дежурният в Планинската спасителна служба Тервел Тотев. Той призова туристите да излизат в планината добре подготвени, да следят прогнозата за времето и да са със сключени планински застраховки. Любителите на зимните спортове е редно да се придържат към обозначените писти и да не карат по северните и североизточните склонове на големите планини, както и по западните на Стара планина.

Времето в последните няколко дни не е много добре, като за Пирин има висока лавинна опасност, за Рила - значителна, а за Витоша е средна. Трябва да се има предвид, че има локални климатични особености в големите планини, заради което лавинната опасност е висока. Това обясни дежурният в ПСС Тервел Тотев пред БНТ.

В Пирин се очаква затопляне, заради което и ще се повиши лавинната опасност. В никакъв случай не трябва да се навлиза в опасните склонове в Пирин, които са северните, североизточните, а в Стара планина - и западните. Южните склонове са сравнително безопасни, но изискват подготовка, изтъкна Тервел Тотев.

Туристите трябва да имат предвид рязкото затопляне, а на височина над 1800-2000 м. се очаква ураганен вятър, особено във Витоша и Стара планина. Трябва да излизат в планината подготвени, със заредени телефони и сключени планински застраховки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама