Военните сонари стресират и китовете

19:00, 30 яну 19 / Любопитно 25 1110 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По подобие на гмурците клюномуцунестите китове могат да страдат от кесонна (декомпресионна) болест под въздействието на военни сонари, предупредиха учени, предаде БТА. Те призовават да се ограничи използването на подобно оборудване в Средиземно море.

"Връзката между масовото излизане на някои видове китове на брега и използването на военни сонари със средна честота е съвсем ясна", заяви ръководителката на изследването Яра Берналдо де Кирос от университета в Лас Палмас на Канарските острови.

Специалистите фокусирали вниманието си върху клюномуцунести китове. Тези морски бозайници, които прекарват голяма част от времето си под водата, са шампиони по гмуркане на голяма дълбочина и по продължително задържане на дъха. Излизането им на брега е смятано за масивно, когато два и повече екземпляра са намерени мъртви по крайбрежието в един и същ географски район в близки една до друга дати.

"Масовите излизания на клюномуцунести китове на брега бяха много редки до 60-те години на миналия век, но рязко се увеличиха след разработването на военни сонари с честота 4,5-5,5 килохерца, които са използвани от военни кораби, за да откриват подводници", отбелязаха учените. Между 1960 г. и 2004 г. са регистрирани 121 колективни излизания на клюномуцунисти китове на брега. Медицинската причина за смъртта на тези морски бозайници обаче бе установена едва след излизането на 14 клюномуцунести кита на брега на Канарските острови по време на морски учения на НАТО през 2002 г.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама