Какво ще стане ако Северният и Южният полюс се разменят?

16:00, 02 фев 19 / Любопитно 25 1537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Земното магнитниo поле защитава планетата ни от вредната космическа радиация. Но този щит може скоро да претърпи трансформация, която да застраши живота на Земята, пише Nationalgeographic.

Земята има два Северни полюса: географският, който не се мени и магнитният, който винаги е в движение. Сега той се движи по-бързо от обичайното.

Причина за това движение е течното желязо в ядрото на нашата планета и учените отдавна го следят. Те са установили, че през изминалите 150 години магнитният Северен полюс се е отклонил с 1100 километра към Северна Канада. Сега напредва с 40 километра в година към Сибир.

Това може да е знак, че ни очаква нещо невиждано: завъртане на магнитните полюси. Ако това се случи, то ще се отрази не само на компасите ни.

Земята невинаги е имала един единствен магнитен Северен и Южен полюс. Доказателства сочат, че в продължение на стотици, дори хиляди години, планетата ни е имала четири, шест и дори осем полюса едновременно. Ако това се случи повторно последиците едва ли ще бъдат благоприятни за човечеството.

Дали е по-добре да имаме осем полюса, отколкото два? Не. Реалността сочи друго: многото магнитни полета започват да се противопоставят едно на друго. Това отслабва земното защитно магнитно поле с до 90% по време на полюсно завъртане.

Тази промяна би могла да се отрази на вътрешния компас на много животни, които използват магнитното поле за навигация. И още нещо – тя би превърнала някои места на планетата ни в прекалено опасни точки за обитаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама