Закриват Дома за медико-социални грижи за деца в Ямбол

16:10, 30 яну 19 25 1580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет прие Постановление, с което закрива Дома за медико-социални грижи за деца в гр. Ямбол. Правителственият акт е в изпълнение на националната политика за отглеждане на децата в семейна среда и постепенното намаляване настаняването на бебета и малки деца в специализирани институции.

Закриването на ДМСГД-Ямбол е в съответствие с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“ и актуализирания план за нейното изпълнение, съгласно които е планирано да бъдат закрити всички институции за деца.

Функционалната необходимост от съществуването на ДМСГД - Ямбол отпадна, поради факта, че провежданата активна политика за деинституционализация доведе до прогресивно намаляване на броя на децата, отглеждани в дома. При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. в ДМСГД-Ямбол са отглеждани 69 деца, а в края на 2017 г. за отглеждане са останали само 19 деца. През 2018 г. са предприети мерки за осигуряване на семейна среда и на тези деца и към 07.09.2018 г. те са изведени от дома. Към 01.10.2018 г. в ДМСГД-Ямбол няма настанени деца, както и в съответствие с националната политика не се очаква да бъдат настанявани деца за отглеждане.

Със закриването на ДМСГД-Ямбол в област Ямбол ще бъде ограничено предлагането на институционална грижа за деца в домове за медико-социални грижи, което е и една от целите на стратегията. За децата, които се нуждаят от грижа извън семейството, такава ще бъде осигурявана посредством алтернативни социални услуги.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама