Захариева: Без визи за пътуващите до Великобритания за три месеца

14:21, 30 яну 19 / Политика 25 1421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българските граждани, които пътуват за до 3 месеца във Великобритания, няма да имат нужда от визи. Същото ще важи и за англичаните у нас. Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева след среща за Brexit в Министерския съвет.

„Всички държави членки работим по това да има сделка за Brexit, но така или иначе трябва да бъдем готови и за вариант без сделка. Днес българското правителство одобри решение на Министерски съвет в план в две части - едното е за прилагане на споразумението за напускане, а другото напускане на Великобритания без сделка. Целта е се опитаме да минимализираме, до колкото е възможно, негативните последици, които ще има във всяка една от сферите“, посочи тя.

Според Захариева по отношение на гражданите на ЕС и българските граждани е поет ангажимент, тези, които живеят на територията на Великобритания до 29 март тази година да запазят правата си, които ползват.

„Днес българското правителство пое ангажимент към гражданите на Великобритания, около 7 000 души, които живеят на територията на България, да имат наистина лесна и проста процедура за регистрация, да мога да продължат да живеят и да се чувстват добре тук”, обясни още министър Захариева.

Българите, които сега живеят на Острова, ще трябва да преминат през безплатна и улеснена електронна процедура, за да получат право на уседналост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама