НАТО призова Русия да спазва Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег

15:10, 31 яну 19 / Свят 25 1185 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), предаде Асошиейтед прес цитирана от БТА.

Русия наруши споразумението, като разработи и разположи ракети със среден обсег, които са трудни за засичане и мобилни, подчерта Столтенберг в Букурещ. Той отбеляза, че градовете в Европа са в обсега на тези руски ракети, на които може да бъдат поставяни ядрени бойни глави.

Подписан през 1987 г. между Съединените щати и бившия Съветски съюз, ДЛРСМО забранява производството, тестването и разполагането на крилати и балистични ракети с обсег между 500 и 5500 километра.

Пентагонът сподели информация със съюзниците на САЩ от НАТО, според която новите руски ракети "Новатор 9М729" (SSC-8 според класификацията на НАТО) нарушават ДЛРСМО. Русия твърди, че обсегът на тези ракети е по-малък от 500 километра.

Съединените щати предупредиха, че ще започнат на 2 февруари шестмесечен процес по изтегляне от ДЛРСМО, ако Русия не премахне въпросните ракети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама