Румен Радев покани португалския бизнес да увеличи инвестициите си у нас

15:40, 31 яну 19 25 1765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Увеличаването на двустранния стокообмен между България и Португалия е обща цел за институциите от двете държави, но освен търговията, устойчиви резултати могат да бъдат постигнати чрез увеличаване на взаимните инвестиции, създаване на смесени фирми и съвместно производство за трети пазари.

Това заяви държавният глава Румен Радев на работна среща в Лисабон с представители на португалски компании, които планират да инвестират или да разширят присъствието си в България. По думите на президента, със своите традиции и опит в информационните технологии, комуникациите, енергетиката, туризма и производството на храни българските фирми могат да бъдат партньори на португалския бизнес за реализацията на нови проекти.

България и Португалия не са големи пазари, но имат потенциал да обединят усилията си, за да увеличат износа на своите фирми в Европа и други региони, посочиха представителите на бизнеса. Една от португалските компании е закупила заводи у нас за производство на стъклен амбалаж и планира да инвестира още 300 млн. евро за разширяване на своите мощности, както и да създаде свой регионален управленски и счетоводен офис. Като основно преимущество на България в рамките на ЕС представителите на бизнеса откроиха качествените специалисти, които обаче все по-трудно се намират в страната ни поради демографската криза и емиграцията.

Да бъде създадена електронна платформа за обмен на информация между агенциите за насърчаване на инвестициите в двете държави, както и да бъдат организирани повече общи бизнес и информационни форуми за представяне на възможностите пред бизнеса, също беше обсъдено по време на разговорите.

В срещата участваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес, управителят на Агенцията за инвестиции, износ и търговия Португал глобал Антонио Силва, президентът на Португалската търговско-промишлена палата Бруно Бобоне, началникът на португалския клон на Европейската инвестиционна банка Ким Крейлгард, ръководители на фирми в сферата на туризма, енергетиката, комуникациите, производството на храни и опаковки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама