Шест причини да караме колело през зимата

18:00, 02 фев 19 25 1719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Движението е здраве, но липсва при голяма част от хората през зимата. Снегът и студът сковават паркове и градинки и няма как да правим любимите си разходки. Но това не означава, че трябва да се застоим вкъщи. Колкото по-активни сме, толкова по-добре ще се чувстваме, пише tialoto.

Карането на колело или велоергометър е страхотно натоварване, което може „да си причиним“ този сезон, за да горим калории. Вкъщи или във фитнес залата, важното е педалите да се въртят.

1. Настроението се подобрява

Подобно на всеки кардио уред, този спомага за свалянето на натрупаното напрежение в тялото. Полезен е както за физическото, така и за менталното здраве. Доказано е, че при използването му се отделят ендорфини, които подобряват настроението и намаляват стреса.

2. Подобрява физическата активност

Карането на велоергометър натоварва най-вече мускулите на краката, но и тези на корема и гърба, зависи как се изпълнява. Когато се прави редовно, по няколко минути на ден, се изгражда така нареченият „мускулен корсет“, който предпазва тялото от натоварване и поява на дискова херния. Този уред е полезен за хора, които имат някои здравословни проблеми и не могат да се натоварват с по-силови упражнения.

3. Раздвижва се кръвта

Въртенето на педалите на колелото се грижи за здравето на вените в краката. Така се раздвижва кръвта в тази част на тялото при хора, които водят по-застоял начин на живот и са предразположени към образуването на разширени вени.

4. Метаболизмът се подобрява

Изследване на учени от Университета в Бристол доказва, че повишената физическа активност е ефикасен начин за по-бързото придвижване на храната през червата. Освен това аеробното дишане по време на каране на велоергометър засилва сърдечната честота, което стимулира свиването на чревната мускулатура.

5. Рискът от травми е незначителен

Смята се, че колелото е леко „мързелив“ кардио уред. Докато при другите рискът от травми е по-голям, при него е незначителен.

6. Помага при отслабване

Разходът на калории по време на различните упражнения с велоергометър варира между 450 и 500 ккал. Разбира се, ако се храните по специален режим и тренирате редовно, това може да ви помогне да отслабнете. Причината хората да не се качват на колелото е, че не го смятат за достатъчно ефикасно средство при спортуващи за намаляване на килограмите. Но за това може да са виновни фактори като недостатъчно натоварване, по-кратка продължителност на въртенето, неправилно хранене, липса на други форми на натоварване на тялото.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама