Депутатите окончателно преструктурираха болница "Лозенец"

10:50, 01 фев 19 / Политика 25 1360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народното събрание окончателно промени статута на болница "Лозенец" от правителствена в "Многопрофилна болница за активно лечение". Собственик на капитала ще е Министерството на здравеопазването. С решението се дава възможност за преструктурирането на лечебното заведение в търговско дружество. С приетите изменения болница "Лозенец" ще запази акредитацията си като Университетска болница към Медицинския факултет на Софийския университет.

Според законопроекта именно Алма Матер трябва да управлява болничното заведение. С вкарани между първо и второ четене изменения се записват в закона множество правила, при които ще могат университетски болници - държавна собственост, да бъдат давани за управление на университетите. Въвеждат се и редица отговорности на висшите училища, които управляват болници.

Одобрените промени предвиждат още, че всички разпоредителни сделки с активи на държавните болници над 10 000 лева и отдаване под наем ще трябва да стават със санкцията на министъра на здравеопазването.

Първоначалната идея за болница „Лозенец“ беше тя вече да не е правителствена, а да стане първата многопрофилна болница за комплексно лечение на деца. Това доведе до реакция от Софийския университет, от където заявиха, че това ще попречи на студентите им да се обучават в болницата, а също ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета. Правителството промени решението си и реши да създаде отделна детска болница.

През декември стана ясно, че кабинетът ще погаси част от дълговете на болница „Лозенец“ с 23 милиона лева. В момента задълженията ѝ остават над 30 милиона след като изплащането на инвестициите за ремонт и ново оборудване спряха да се плащат от Министерския съвет.

Във времето на парламентарния контрол на депутатски въпроси ще отговарят петима министри. Министърът на финансите Владислав Горанов ще даде информация за подготовката и приемането на общинските бюджети, най-много са въпросите към здравния министър Кирил Ананиев, който ще отговаря на въпроси за трансплантационното лечение у нас. Пет са въпросите към министъра на културата Боил Банов, между които за състоянието на кораба-музей "Радецки" и ремонта на покрива на Националната библиотека "Кирил и Методий".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама