Ананиев: Ще бъдат създадени два центъра за белодробна трансплантация

15:10, 01 фев 19 / Политика 25 1846 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще бъдат създадени два центъра за белодробна трансплантация - в болниците "Света Екатерина" и във Военномедицинска академия. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос от БСП за трансплантациите по време на парламентарния контрол.

Ананиев припомни, че страната ни започва сътрудничество с Виенската многопрофилна болница. "Основната ни цел е в края на 2019 година или най-късно в началото на 2020 година в България да може да се проведе първата белодробна трансплантация. В същото време Министерството на здравеопазването проведе преговори за извършване на белодробни трансплантации на български пациенти във Виена. Очакваме Виенската многопрофилна болница да приеме до 5 български пациенти годишно за белодробна трансплантация срещу ангажимент броят на извършените трансплантации да отговаря на броя на изпратените органи от България до Евротрансплант", обясни още той.

Здравният министър отново отчете, че през последните 4 години броят на пациентите в страната, които имат нужда от органна трансплантация, остава висок, докато донорството намалява. По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация към началото на годината над хиляда се нуждаят от трансплантация на бъбрек, близо 500 чакат за трансплантация на сърце, 50 - на черен дроб, а от белодробна трансплантация се нуждаят 15 български граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама