Марая Кери изнесе концерт в Саудитска Арабия, въпреки призивите за бойкот

18:20, 01 фев 19 / Любопитно 25 1427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Облечена с дълга до земята черна рокля с пайети и с непокрита глава, поп звездата от САЩ Марая Кери изнесе концерт в Саудитска Арабия, въпреки призивите да го отмени в знак на протест срещу нарушенията на човешките права в кралството, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Късно снощи Кери излезе на сцена в град Джеда като първата жена - международна звезда с концерт в кралството, което през последните години смекчи социалните ограничения в опит да привлече туристи и инвестиции.

Концертът на Кери се състоя след като тя беше призована да подкрепи задържаните активистки за правата на жените, на фона на съобщения на правозащитни групи, че задържаните са били измъчвани и сексуално насилвани.

"Като почитателка на творчеството на Кери, бих искал да видя как тя настоява за освобождаването на сестра ми, докато е на сцената", написа Уалид ал Хатлул, брат на задържаната активистка Лужаин.

"Този концерт е жалък опит да се покаже, че страната става по-толерантна към жените. Но в саудитските затвори гният много жени, само защото са агитирали за по-добро отношение към жените", добави той.

Повечето от задържаните миналата година жени се бореха за право да шофират, което беше разрешено през юни 2018 г., и за край на системата на мъжко попечителство в кралството.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман беше приветстван за въвеждането на социални и икономически реформи като част от неговия амбициозен план Визия 2030 за подпомагане на диверсифицирането на икономиката на разчитащото на петрола кралство.

Този ход включваше домакинство на развлекателни събития и наново отваряне на киносалоните след 35-годишна забрана. През 2018 г. Саудитска Арабия обяви, че през следващото десетилетие ще инвестира 64 милиарда долара в развлекателния сектор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама