САЩ дават „последен шанс“ на Русия за споразумението за ракетите със среден обсег

17:53, 01 фев 19 / Свят 25 1289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ ще уведомят Русия официално в събота с писмен документ за намерението си да се изтеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, обяви държавният секретар Майк Помпео.

Русия има „последен шанс“ да се съобрази с договора. Изтеглянето ще стане факт след 6 месеца в съответствие с чл. 15 от договора, който ограничава обсега на крилатите ракети до 500 км. Москва отрича да нарушава договора.

Споразумението забранява на Вашингтон и Москва да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег между 500 и 5500 километра. Договорът е сключен през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов.

Високопоставен представител на Белия дом отхвърли спекулациите, че САЩ слагат край на участието си в споразумението заради Китай, който като трета страна няма задължения да не създава ракети с обхват над 500 км.

„Русия не е готова да възстанови доверието в договора“, коментира от своя страна германският външен министър Хайко Маас. По-рано той обвини Москва за американското напускане на споразумението. „Сигурността в света ще намалее“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама