"Жълтите жилетки" излязоха по улиците на Париж в подкрепа на пострадалите при демонстрациите

16:18, 02 фев 19 / Свят 25 1282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестиращите от движението „жълтите жилетки“ отново излязоха по улиците в Париж, за да запазят натиска върху правителството на френскяи президент Еманюел Макрон и да осъдят големи брой ранени при протестите, които според тях са резултат от полицейско насилие.

За 12 пореден уикенд в Париж и други градове бяха планирани многобройни протести, за да се осъдят икономическите политики на Макрон, които според критиците са в полза на богатите. Тази седмица демонстрантите във френската столица искат да отдадат почит на „жълтите жилетки“, ранени по време на сблъсъци с полицията.

Правителството твърди, че около  2000 души са били ранени при протести, а други 10 са загинали в пътни инциденти, свързани с действията на демонстрантите.

Демонстрантите настояват полицията да спре да използва специални устройства за изстрелване на гумени куршуми и гранати, за които се твърди, че причиняват сериозни наранявания и които са забранени в повечето европейски страни. Жером Родригес бе ранен в окото именно с такова устройство. Държавният съвет на Франция заяви в петък, че силите за сигурност имат право да използват високоскоростните гумени куршуми.

Близо 70 000 души в национален мащаб взеха участие в протести миналата седмица, в сравнение с над 80 000 през предходните два уикенда, според френското вътрешно министерство. Движението е кръстено на флуоресцентните жилетки за безопасност, които френските шофьори трябва да носят в случай на извънредна ситуация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама