Одитори ще проверяват за първи път Българския спортен тотализатор

09:50, 04 фев 19 25 1652 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път в историята си Сметната палата ще провери Българския спортен тотализатор. Досега той не е бил проверяван, тъй като Палатата отскоро има право да одитира търговски дружества. Това съобщи председателят на Палатата Цветан Цветков пред БНТ.

Спортният тотализатор има съществена роля за финансирането на българския спорт. Една от причините да се насочим към тото е и намаляването на приходите, каза Цветков.

Сметната палата ще извърши повече от 340 одита през 2019 г., каза още Цветан Цветков. Повечето от тях са свързани със законовите задължения на Палатата, която трябва да одитира министерствата, общините, НЗОК, БНБ и държавното обществено осигуряване.

През 2019 г. към тях ще се добави и одитът на участниците в европейските и в местните избори. Сметната палата ще даде възможност на гражданите да се информират за даренията и приходите на партиите в предизборната кампания, а след това и на финансовите им отчети за използваните средства, обясни Цветков.

Сметната палата ще анализира и ефективността на системата за психиатрична помощ, тъй като по думите на председателя ѝ, "има сигнали, че качеството ѝ не е добро".

Сметната палата е приключила и проверка на правителствената програма за поддържане на чистотата за въздуха, препоръките от която вече се изпълняват от екологичното министерство. Тя е извършена едновременно с паралелни одити в 15 европейски държави и от Европейската сметната палата.

Основният проблем в България е с финните прахови частици. Усилията трябва да бъдат насочени към ограничаване използването на въглища и дърва. Гражданите трябва да бъдат убедени, че качеството на въздуха е в техни ръце, каза Цветков, добавяйки, че една от препоръките е организирането на широки информационни кампании.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама