Заради просрочен заем МФ ще приспадне три млн. лв. от трансфер за Перник

13:10, 04 фев 19 25 1779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на финансите ще приспадне 3 млн. лева от държавните трансфери на Община Перник заради просрочен безлихвен заем. Това решение противопостави общинските съветници от БСП на кмета, предаде БНР.

Парите ще бъдат удържани на три вноски - от капиталовите разходи и от изравнителната субсидия за 2019-а година, се посочва в писмо от министъра на финансите. Заемът ще бъде връщан с лихви, което е допълнителна тежест за Общината, коментират от БСП. 

Според общинските съветници от БСП и местния ѝ лидер Кирил Леонов, това прави бюджета неизпълним и ще вкара Общината в поредната дългова спирала: 

"Бюджет, който е изключително нереализируем, бюджет, който лъже перничани. Ние направихме обществено обсъждане. На общественото обсъждане бяха поети конкретни ангажименти с този бюджет, но те няма да се изпълнят".

Кметът Вяра Церовски твърди, че драма няма: 

"Ние сме заложили, че дължим три милиона. Този безлихвен заем ние сме го посочили. След това писмо, в което ни уведомяват, че тези три милиона ще бъдат за сметка на трансферите, които държавата изпраща към общината, ние ще направим това, което сме преценили, като строителство, за сметка на освободените собствени приходи, които би трябвало ние да върнем, и това е по същество промяната, което не е промяна нито в рамката, нито в логиката на бюджета, който ние сме предвидили и сме предложили, и вече е приет".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама