Благоевград отбеляза 147 години от рождението на Гоце Делчев

15:25, 04 фев 19 25 1275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благоевградската общественост отбеляза 147 години от рождението на видния български революционер Гоце Делчев. В знак на признателност и преклонение към делото и личността на Гоце Делчев цветя положиха областният управител Бисер Михайлов, заместник-областния Иван Стоянов, Иво Николов- заместник-кмет по икономика и финанси на община Благоевград, представители на политически партии, културни институции, учебни заведения, общественици и граждани.

Знакови моменти от живота и делото на големия български революционер припомниха Яна Янакиева и Румен Кулянин- служители в отдел „Култура“ в Община Благоевград.
Ритуалът по полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев всяка година припомня на обществеността за личността и героизма на Делчев. Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той остава в историята като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство след Берлинския конгрес.

Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, изработва техните програми и устави. Най-близките му съратници са Дамян Груев, Гьорче Петров и Пейо Яворов. Думите на войводата „ Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама