Профилактика на болни у дома е новата социална инициатива в Бургас

15:30, 04 фев 19 / Общество 25 261 Topnovini
1

Лекари и медицински сестри ще посещават самотни възрастни хора в Бургас. Това е част от новия проект на социалното министерство за социален патронаж. Медиците ще извършват контролни прегледи и ако се наложи - хоспитализация в болница.

Голяма част от възрастните хора в Бургас нямат възможност да посещават личните си лекари редовно или да стигнат до здравно заведение. Такъв е случаят и на 68-годишния Слави Ангелов, който страда от Паркинсонова болест.

''Схваща се всичко, кръстът, мускулите се схващат от Паркинсона, всичко се схваща. Трудно много трудно се справям и с яденето и с всичко'', каза Ангелов пред БНТ.

Идеята се родила още преди три години, като целта на общината била да се обединят две социални услуги в една - социален патронаж и медицинско обслужване по домовете.

''Освен обслужването с храна, почистването на дома да има с нас представител лекар, който да преглежда тези наши пациенти и когато констатира, че има проблем някакво заболяване да може да се реагира'', каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Медицинските мобилни екипи ще посещават възрастните хора и ще правят профилактични прегледи.

''Чрез тази програма ние ще закупим автомобили, с които ще можем да обслужваме територията на общината. С тях ще помагаме и на другите общини'', добави Николов.

По този програма на социалното министерство могат да се възползват и другите общини. Те трябва да кандидатстват за финансиране до края на февруари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани