Елена Йончева със сигнал до ОЛАФ и прокуратурата за “Ало, Банов съм” (обновена)

15:00, 04 фев 19 / Политика 25 1437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сигнал с всички записи и данни по аферата “Ало, Банов съм” внесе депутатът от БСП Елена Йончева до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). В Прокуратурата е постъпил сигнал във връзка със случая, съобщи по-късно и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сигналът е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова и към него има флашка. Записите са изпратени на Специализираната прокуратурата, която проверява твърденията на депутата Елена Йончева за евентуални корупционни действия на министъра на културата Боил Банов във връзка с ремонта на столичното Ларго.

Трима спецобвинители работят по случая. По закон проверката може да приключи до два месеца.

“Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и българската прокуратура. Мисля, че случаят е прекалено ясен, а всички документи, които сме събрали доказват, че това, което е поискал г-н Банов, както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независимия строителен надзор, се е случило. Тоест 33 дни със задна дата са направени така че да оправдаят невзимането на неустойката”, заяви Йончева минути след като предаде сигнала на зам.-шефа на българското представителство на Европейската комисия Христо Христов.

“Преди обяд сезирахме главния прокурор, респективно специализираната прокуратура и сега предаваме сигнала до ЕК, а той ще бъде адресиран до ОЛАФ. Сигналът съдържа три материала - звуков файл с разговора, с когото всички сте запознати. Вторият е видеоматериал - интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел. И третият - пресконференцията, на която бяха изнесени данните. Също така са внесени и договорите за изпълнение, актовете 10, 11 и 16, тези 5 акта, които са правени допълнително, докладът на АДФИ, който констатира тези 5 акта, които са дописвани, както и доклада на Агенцията за обществени поръчки, където пък тези доклади са само два”, обясни колегата ѝ Георги Свиленски, който също беше с Йончева. И допълни, че както лидера на БСП Корнелия Нинова, така и останалата част от червените са се подписали под сигнала.

“Казахме, че Боил Банов трябва да подаде оставка, но не това е важно. С тези записи показахме как функционира държавата. Това е моделът “Борисов” и “Ало, Ваньо”, който след 7 г. се е развил в модела “Ало, Банов съм”. Смяната на един министър с друг няма да доведе до нищо, ако в тази система правото на “Ало,...” е валидна, където на практика то заличава правото в държавата и ни вкарва в една джунгла”, каза още Йончева.

Тя допълни, че не се притеснява и от разкритията за Ангел Ангелов - бивш служител на Министерството на културата, за когото се твърди, че е направил записите. Според нея моралните качества на един човек нямали общо с това дали казва истината, защото всяко твърдение се проверявало.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама