Италия блокира европейско признаване на Гуайдо

17:20, 04 фев 19 / Свят 25 995 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италия блокира днес становище на Европейския съюз, което посочва, че страните от общността биха признали опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

Информацията идва, след като дни наред 28-те страни членки не можеха да се споразумеят как да реагират на кризата. Основните притеснения са, че подобни действия може да насърчат други опозиционни водачи по света.

По-рано днес Австрия, Великобритания, Германия, Дания, Испания,Латвия, Литва, Португалия, Швеция, Финландия, Франция, Холандия признаха Гуайдо за временен президент, отбелязва АФП.

Още миналата седмица европейски дипломати подчертаха, че се чака общоевропейско решение в подкрепа на Гуайдо, но признаването му зависи от националните правителства. Именно такава позиция е била заложена и в становището на ЕС, което бе блокирано от Рим.

На 23 януари Хуан Гуайдо (35 г.) се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, а държавният глава Николас Мадуро (56 г.) определи тази стъпка като опит за преврат и не се поддаде на западни призиви да насрочи нови избори.

Освен от големите западноевропейски страни Гуайдо е признат от САЩ, Канада, Австралия, Израел и повечето латиноамерикански съседи.

Социалистът Мадуро пък се ползва с подкрепата на Русия, Китай, Иран, Турция, КНДР, както и с поддръжката на Боливия, Мексико, Уругвай, пише БНР.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама