Борисов: България ще поиска от ЕК да разреши нулеви ставки с Македония

18:55, 04 фев 19 / Политика 25 1743 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще поиска от Брюксел да има с Република Северна Македония нулеви ставки в стокообмена. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с колегата си Зоран Заев в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Борисов отчете, че към момента стокообменът между двете страни възлиза на 605 млн. евро. Очаква се след като ЕК одобри решението да отпаднат митническите такси между двете страни, стокообменът да нарасне над милиард евро.

Бойко Борисов заяви, че изказва голяма благодарност на цялата Европейска комисия за подкрепата по темата за интеграцията на Западните Балкани. Премиерът ни разкри, че много от европейските дипломати са го съветвали да не избира тази тема, тъй като е изключително тежка. Борисов обаче е бил категоричен, че именно разширението ще бъде акцент в шестмесечното ни европредседателство.

„Днес сме се събрали – така, както е по договор, да празнуваме исторически дати. Да почитаме хора, върху паметта на които времето не влияе – 147 години от рождението на Гоце Делчев“, заяви Борисов. Той посочи, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е сложило темата за Западните Балкани на масата. „Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим – че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за Коридор 8 – но той се строи вече със стотици евра. Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали – но ето, че ги направихме. Говорихме и с колегите финансови министри да работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. 605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и така ще видите, че веднага ще минем 1000 млн .евро. Защото много фирми имат интерес да инвестират“, каза още премиерът. Борисов посочи, че София е била избрана за логистичен аутсорсинг център на Световната банка за света. „Това ще са 200 нови високотехнологични работни места, а това ще е огромен шанс за приятелите ни от Западните Балкани. Всички ние заедно ще го вървим тоя път, защото той е реален. И българският народ има голяма заслуга за това“, заяви той. Министър-председателят посочи, че договорът за добросъседство с Македония ще бъде вграден в успеха на Македония. „Колкото и да не им се вярва на някои български граждани. Това толкова бързо ставаше, че чак не ми се вярва. Изведнъж с българското председателство всичко стана за шест месеца – дали е случайно? Зоран Заев знае какво съм направил с много колеги в Еворпа. И затова ще кажа голямо благодаря на цялата Европейска комисия и на лидерите на Европа, които не вярваха и ме съветваха да не избираме тази тема. Казаха: „Избери си една лесна тема, за да имаш успешно европредседателствто“. А ние освен че избрахме най-трудната, тя пак стана най-успешна. Така че не е свършило всичко, сега трябва да направим така с македонците, че чрез стокооборотите да се увеличават доходите“, заяви Борисов.

Двамата обсъиха развитието на сътрудничеството в различни сектори, проекти в сферата на инфраструктурата и транспорта, както и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година подписаха министърът на културата Боил Банов и неговият македонски колега Асаф Адеми в София. В Министерски съвет премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев обсъдиха Договора за добросъседство между двете страни, предаде репортер на БГНЕС.

По време на брифинг след подписването премиерът Зоран Заев отбеляза, че с неговия колега Борисов са провели близка и приятелска среща.

Заев заяви, че отново на разговора е изразил огромна благодарност, тъй като Борисов и кабинетът по време на европредседателството са помогнали да развие и осъществи договорът от Преспа с Гърция за името на Македония.

Македонският премиер заяви, че юни месец може да отворят преговорите за членство на ЕС.

Заев отбеляза още, че след 2017 година търговията е нараснала след подписването на договора за добросъседство.

Преди срещата в Министерски съвет министрите Банов и Адеми поднесоха венци пред бюст-паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина по случай 147-годишнината от рождението на революционера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама