ЕК: В България всички изказвания, които се съдържат "реч на омразата" се премахват

20:02, 04 фев 19 / Общество 25 628 Николай Облаков
1

По данни на Европейската комисия 89% от всички онлайн материали, за които е докладвано, че съдържат изказвания и съобщения с реч на омразата, се премахват в рамките на 24 часа

Oтчита ръст от 10% на премахването на незаконните съобщения и изказвания в българското виртуално пространство, пише БТА.

Най-често в ЕС сигнали за реч на омразата онлайн се получават от ползватели на Фейсбук, като в тази мрежа се отчита най-голям дял на сигнали от обикновени потребители. 

Данните сочат, че речта на омразата засяга най-често различните хора и малцинствата. Най-висок е делът на "ксенофобските" изказвания (включително срещу мигранти) - 17%. Изказванията, свързани със сексуалната ориентация на хората, се нареждат на второ място с 15.6%. Срещу мюсюлманите омразните изказвания са 13%. След тях идват изказванията срещу цигани - 12.2%, срещу евреите - 10.1%., а срещу етническия, религиозния, националния произход, расата и африканския произход - около 5-6%.

През 2016 г. Европейската комисия и няколко големи ИТ дружества подписаха Кодекс за противодействие на незаконните изказвания онлайн, които съдържат реч на омразата. Оттогава Брюксел извърша редовен мониторинг дали кодексът се спазва и как се справят държавите-членки.

Последният доклад показва, че България, Кипър и Гърция са премахнали всички онлайн съобщения, за които е било докладвано. Чувствителен ръст се наблюдава на премахнатите съобщения в Хърватия, Холандия, Румъния и Швеция. Средно в целия ЕС се премахва над 70 процента от незаконното съдържание с реч на омразата.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, цитирана от БНТ:

Поисках от платформите да реагират срещу изказвания, съдържани ксенофобия и расизъм. Те са незаконни във всички държави-членки, както офлайн, така и он-лайн. Идеята ни е да направим тези платформи, които съдържат милиони съобщения по-отговорни и да защитим жертвите на речта на омразата.

 

Андрус Ансип, заместник-председател на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар:

"Днешната оценка показва, че сътрудничеството с дружествата и гражданското общество носи резултати. Днес дружествата анализират 89% от посоченото съдържание в рамките на 24 часа и вземат бързи мерки за отстраняването му, ако е необходимо. Това е два пъти повече в сравнение с 2016 г. Още по-важно, Кодексът е ефективен, защото спазва свободата на словото. Интернет е мястото, където хората отиват да споделят своите виждания и да намерят лесно информация. Никой не трябва да се чувства в опасност или застрашен поради неотстранено онлайн съдържание, което поражда омраза."

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани