Колко струва най-скъпият мед в света

12:00, 10 фев 19 / Любопитно 25 1840 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На цена от 5000 евро (6800 долара) за килограм, медът "Елвиш" от Турция е най-скъпият по рода си в целия свят, пише Oddity Central, цитиран от Обекти.

Този специален мед се добива в пещера с дълбочина 1800 метра край град Артвин в долината Сарикаир, разположена в североизточна Турция.

"Елвиш" е толкова скъп, защото се произвежда по възможно най-натурален начин. Богатата на минерали пещера обогатява допълнително меда. Преди години местните жители забелязали, че в пещерата влизат пчели, което ги довело на мисълта, че вътре може да има мед. С помощта на професионални катерачи те слизат долу и откриват 18 килограма мед, разположен по сферичните стени на недрата на пещерата.

Медът веднага е изпратен за анализ във френска лаборатория, който показва, че е на 7 години и е изключително богат на минерали. Първият килограм от меда е продаден на търг във Франция за 45 000 евро. Година по-късно фармацевти от Китай си купуват още един килограм за 28 000 евро.

В момента цената на килограм е 5000 евро, а медът се продава в разфасовки от 170 и 250 грама. Високото му качество го прави особено подходящ за медицинско приложение.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама