Христо Мутафчиев: За две години заплатите на актьорите скачат с 40%

16:00, 06 фев 19 / Култура 25 1377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Съюзът на артистите в България (САБ) не само полага усилия да повиши възнагражденията в театъра, но и успява”, коментира председателят на съюза Христо Мутафчиев преди обявяването на номинираните за наградите ИКАР, съобщава БГНЕС.

"Миналата година беше подписано споразумение с Българската асоциация на работодателите – БАРОК за увеличение на заплатите с не по-малко от 15%. Това увеличение беше постигнато и беше приложено. Тази година, с браншовото споразумение, което подписахме с работодателите, успяхме да увеличим възнагражденията с още 15%, освен 10-те процента, с които държавата повиши заплатите заради инфлацията и заради това, че те не бяха повишавани“, обясни председателят на САБ и подчерта, че така на практика възнагражденията на заетите в театрите скачат с общо 40%.

Според него така плавно ще бъде постигнат стандарт на заплащане на българските творци, който ще им позволи спокойно да упражняват професиите си. Мутафчиев добави, че след направената реформа театрите са пълни и публиката има жив интерес към спектаклите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама