Тръмп е готов да изтегли американските военни от Сирия

08:10, 07 фев 19 / Свят 25 1406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че очаква следващата седмица официално да обяви, че водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" е отвоювала цялата територия, контролирана от групировката в части от Сирия и Ирак. Тръмп съобщи това пред външни министри и официални лица от държавите, включени в коалицията за борба с екстремистите, предаде БНР.

Изказването от Вашингтон показва готовността на държавния глава да изтегли американските военни от Сирия, въпреки критики отляво и отдясно. И републиканци, и демократи се опасяват, че подобна стъпка може да помогне на групировката да си върне позиции.

Но Тръмп настоя, че САЩ, партньорите, както и сирийските сили са освободили на практика цялата територия, която е била в ръцете на екстремистите в Сирия и Ирак.

По-рано в сряда държавният секретар Майк Помпейо пое ангажимент Америка да продължи борбата срещу т.нар. "Ислямска държава" въпреки изтеглянето на войски от Сирия.

Сигнал за връщане на американски военни у дома бе подаден през декември, когато президентът Тръмп обяви, че групировката е била победена. Тогава възможността за изтегляне на контингента бе посрещана с оставки на ключови фигури от Министерството на отбраната.

Тази седмица по време на изслушване в Сената Джозеф Вотел - американският топ генерал за региона посочи, че президентът не се е посъветвал с него по въпроса за изтеглянето. Вотел също каза, че подобно изтегляне би навредило.

Според данни на официални лица, цитирани от АП, групировката "Ислямска държава" е загубила 99.5 процента от територията си и в момента е на площ по-малка от пет квадратни километра.

Глобалната коалиция, водена от Съединените щати, в която има близо 80 държави, съществува от 2014 г. Тя бе сформирана след като екстремистката групировка започна да превзема големи територии в Близкия изток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама