Учители случайно разкриват, че здрави деца са глухонеми по документи

09:30, 07 фев 19 25 3989 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

12 000 деца са отпаднали от училище през миналата година, показват данни на Министерството на образованието. Сериозен проблем пред преподавателите се оказват децата, освидетелствани с ТЕЛК, които отсъстват безпричинно. Най-фрапиращият случай е от село Камено поле, където учителите случайно откриват, че две видимо здрави и адекватни деца, са глухонеми по документи, предаде Нова телевизия.

До преди няколко месеца 13-годишната Бисерка е 100% глухоняма. Но само според официалните медицински заключения. До решението на ТЕЛК, с което момичето е освидетелствано като нищо нечуващо, учителите стигат случайно. Установяват го покрай опитите им да накарат родителите на детето то да посещава училище.

Покрай Бисерка и нейния братовчед - също глухоням по документи, ръководството на учебното заведение миналата година открива, че от общо 37 деца в училището в Камено поле 20 са с ТЕЛК, а системното им отсъствие от часовете не е свързано със здравословни проблеми.

Неофициално се знае, че повечето диагнози на децата са астма и епилепсия. Официално нито един родител не е предупредил в училището, че детето има подобен проблем. А по закон, не е и длъжен.

Оказва се, че някои от децата в тийнейджърска възраст не могат нито да четат, нито да пишат. По закон обаче трябва да бъдат пропускани в по-горен клас, тъй като ученици със специални образователни потребности не могат да повтарят. Може само да им бъдат изготвяни индивидуални програми за обучение, обясни директорката на училището в Камено поле.

Няма механизъм, по който родителите на децата с ТЕЛК, които безпричинно не ги пускат на училище, да бъдат принудени да го правят. Месечната помощ, която получават на дете, е между 400 и 900 лева.

Възпитатели споделят, че още с раждането, родители търсят начин да освидетелстват децата си, защото това се превръща в гаранция за сигурен месечен доход.

Сега обаче законът предвижда родителите, чиито деца безпричинно отсъстват от класните стаи, да бъдат санкционирани от кмета на съответната община с глоба от 50 до 150 лева.

След проверка на прокуратурата на двете деца в Камено поле, освидетелствани като глухонеми, ТЕЛК-овете са отнети. Колко от останалите са истински засега няма информация.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама