Крум Зарков: Дебатът за ЦИК е абсурден, по закон съставът й трябва да се смени

09:50, 07 фев 19 / Политика 25 1030 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отново сблъсък между ГЕРБ и БСП – този път за Изборния кодекс. От БСП поискаха смяна на състава на ЦИК за предстоящите избори, а от ГЕРБ заявиха, че това няма да доведе до промяна в изборните резултати. Левицата вече внесе документи за стартиране на процедура за избор на нов състав.

„Този дебат е абсурден, тъй като според закона до 21 февруари ЦИК трябва да има избран нов състав, защото мандатът на настоящия изтича на 21 март. Няма какво да се разсъждава по въпроса”, коментира депутатът от БСП Крум Зарков bTV.

„Бяхме принудени да поемем тази инициатива, защото очевидно управляващите се ослушват. Процедурата можеше да започне още декември месец. Сега да ни обясняват, че новата ЦИК няма да има време да влезе във функциите си е неадекватно твърдение”, каза още Зарков.

Той е на мнение, че има достатъчно време това да се случи. Според него ГЕРБ нарочно бави процедурата по незнайно какви причини.

„Идентифицирахме два големи проблема в изборния закон. Единият е свързан с избирателните списъци. Има разминаване за това колко хора живеят в страната и колко от тях имат право да гласуват”, коментира още депутатът от БСП.

Той допълни, че през декември група депутати от ГЕРБ внесоха ключови промени в Изборния кодекс без обаче да има обсъждания за това.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама