Клиничната пътека за неврологични заболявания е с нова цена

17:30, 07 фев 19 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Днес с Българския лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса подписахме анекс към рамковия договор за медицински дейности за 2018 г., с което върнахме високата цена на клинична пътека №56 за неврологични заболявания, по която основно работят общинските лечебни заведения. Цената беше намалена от 500 лв. на 300 лв., сега отново е 500 лв., защото сметнахме, че пътеката е подценена и не отговаряше на реалните разходи, които болниците извършват“. Това заяви министър Кирил Ананиев по време на блиц контрол в Комисията по здравеопазване към НС.

С първоначалния вариант на НРД беше прието районните здравноосигурителни каси да формират резерв, който е в рамките на разликата над 8.32-та % - процентът, с който се повишават средствата за болнична помощ. „На днешната среща с лекарския съюз се разбрахме Надзорът да обмисли премахването на буфера, т.е. да се разпределя цялата сума, така че лечебните заведения да са наясно с цялостния си бюджет“, стана ясно от думите на министъра.

„Общинските болници имат своето място в системата на здравеопазването ни. Тяхното състояние обаче зависи от управлението им, отношението на съответната община и мениджмънта. Законодателството е такова, че механизмът за финансиране на тези лечебни заведения е свързан както със здравноосигурителния модел, така и с Методиката за субсидиране на лечебните заведения на МЗ. Ето защо една от мерките, която може да подпомогне стабилизирането им, е преразглеждането на дейностите по Методиката и по-доброто им остойностяване. Това и ще направим“, каза министър Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама