Д-р Сотиров: Българската психиатрична помощ не е променяна от 50-60 години

19:30, 07 фев 19 25 2306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нищо не се е променило в България от 50, 60, 70 години в психиатричната помощ, това е истината. Това каза пред bTV психиатърът д-р Владимир Сотиров, който направи публично достояние шокиращи снимки от Окръжния психодиспансер в София.

Той разказа, че когато е бил въведен във въпросното отделение на Окръжния психодиспансер на Сточна гара, Центъра за психично здраве, той дори не е подозирал за съществуването на това отделение.

„То е един психиатричен затвор. (…) Журналистите не са били допуснати до него, разбрах това от сестрите, ръководството не ги е допуснало до най-зловещото отделение, което е и доста населено.

И аз попадайки там случайно, откривам аспект от реалността, за който не подозирах, и се почувствах измамен, от медиите, от ръководството на диспансера, от здравната администрация, от правителството, и реших, че ако не споделя тази истина, ще се превърна в съучастник”, допълни той.

По думите му, възможно е да бъдат успокоявани някакви възбудни състояния в такива условия.

"Под лечение това разбираме, даване на лекарства, които овладяват някакви тежки психомоторни възбуди. Но истинско лечение, което е насочено към промяна в отношението на самия страдащ към собственото му заболяване, т.е. той да постигне промяна в негативната си нагласа към болестта, е невъзможно да се случи в тези условия".

„Проблемът е, че хората нямат избор, и в Курило е така, и в другия център не са кой знае колко по-добри условията”.

Според д-р Сотиров изходът е гражданска активност.

„Напълно неочаквано за мен, нямах и най-бегла фантазия, че тези снимки могат да събудят толкова голяма вълна от съпричастност. Радвам се, че хората реагираха така, че застанаха зад тези несретници, болните, които пребивават там с месеци, понякога и години, и безусловно подкрепиха идеята за промяна”.

Аз не очаквах, не познавам нагласите в обществото, в моите представи те бяха негативни, очаквах да кажат – за луди толкова. Тези снимки мобилизираха общественото мнение в подкрепа на психичното здраве, обществото застана категорично зад психичното здраве.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама