СЗО: Случаите на морбили в Европа са се утроили

13:00, 08 фев 19 25 1202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Случаите на заболели от морбили в Европа са се утроили за последната година и са достигнали 82 596 души – най-високото число, отчетено в последното десетилетие, сочат данни на СЗО.

Най-много са случаите в Украйна – 53 218 души, следвани от Сърбия с 5076 души. През 2018 г. са отчетени 72 смъртни случая заради морбили. За сравнение – през 2017 г. те са били 42.

Заради конфликта между Русия и Украйна броят на ваксинираните там в последните години рязко спадна до 31% покритие. До края на 2017 г. са ваксинирани около 90% от децата в страната, но от СЗО подчертават, че това число трябва да се запази няколко години, за да се предотврати разпространението на болестта.

Въпреки че ваксинацията има голямо покритие на Стария континент, тя не е достатъчна, за да спре циркулация на вируса в много от страните.

“Картината, която наблюдаваме в Европа за 2018 г. показва ясно, че настоящата ваксинация е недостатъчна, за да спрем морбилите”, коментира регионалният директор на СЗО.

Дребната шарка или морбили е инфекциозно заболяване с характерен обрив по кожата и може да доведе до усложнения на дихателната система. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.

През втората половина на XX в. е въведена ваксинация против дребна шарка, която рязко снижава високата смъртност сред децата в световен мащаб. Морбили е едно от заболяванията, които според СЗО поетапно трябва да бъдат изкоренени в световен мащаб до 2020 г.

В края на 2018 г. от СЗО обявиха световното движение против ваксините за една от големите заплахи през 2019 г. Учените посочват и това като една от причините болестта все още да се разпространява толкова лесно.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама