Бум на споделеното пътуване в Москва

19:20, 08 фев 19 / Свят 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мобилно приложение, стартирало през февруари 2018 г., отдава коли под наем на московските граждани за по малко от 5 рубли (13 стотинки) на минута.

Приложението е създадено от местна компания, която е наводнила столицата с повече от 7000 автомобила, като по този начин е увеличила тройно броя на превозните средства под наем в града.

„Наближаваме момент, в който целият пазар на автомобили ще се обърне надолу с главата”, твърди британският анализатор Швета Сърендър. „Производителите на автомобили рискуват да се превърнат в най-обикновени доставчици за мобилните приложения и да изгубят директния контакт с клиентите”, допълва още той.

Много от жителите на Москва вече смятат, че притежаването на автомобил е нерентабилно и се обръщат към подобни услуги. 12-милионният град е на първо място по споделено пътуване в Европа и на второ в света, като челната позиция се заема от Токио.

Според някои експерти тази промяна е една стъпка по-близо до явления като робо-таксито, при което хората само ще се возят в колите, без дори да има нужда да ги управляват.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама