Куба и Русия не могат да си разделят Мадуро, от Вашингтон са без предпочитания

16:10, 08 фев 19 / Свят 25 1260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалният пратеник за Венецуела на САЩ Елиът Ейбрамс каза, че иска венецуелският президент Николас Мадуро да напусне страната, преотстъпвайки властта на преходно правителство, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Ейбрамс каза,че Вашингтон няма предпочитана страна, в която би могъл да отиде Мадуро, но отбеляза, че той има приятели в Куба и Русия. Той каза, че и други страни са предложили да приемат Мадуро, ако се откаже от властта, но не пожела да ги назове.

Ейбрамс каза, че САЩ са анулирали визите на членове на венецуелското Конституционно събрание като част от натиска над Мадуро да отстъпи властта на лидера на контролираното от опозицията Национално събрание Хуан Гуайдо.

Междувременно властите на Венецуела обявиха, че са разкрили планове за преврат с поддръжката на Колумбия и на ЦРУ, предаде ТАСС, като цитира венецуелския министър за комуникациите и информацията Хорхе Родригес. Той разказа, че полковникът в оставка от венецуелската армия Освалдо Гарсия Паломо, арестуван за покушение срещу Мадуро миналия август, е признал за подготовката на преврат с подкрепата на колумбийските власти и на ЦРУ.

Вчера бе и първото заседание на международната контактна група за Венецуела, призоваха за ,,свободни президентски избори в тази страна", предаде "Франс прес". В Монтевидео призова да се разработи общ международен подход за поддръжка на мирно, политическо, демократично и изцяло венецуелско решение на кризата, което да изключва използването на сила. Решението трябва да бъде намерено посредством свободни, прозрачни и пораждащи доверие президентски избори в съответствие с венецуелската конституция. Международната контактна група ще изпрати техническа мисия във Венецуела, която ще помогне за доставката на хуманитарна помощ и ще подкрепи произвеждането на нови избори възможно най-скоро, се допълва документа, предаде ДПА.

Международната контактна група след 90 дни ще оцени прогреса в уреждането на кризата във Венецуела, заяви дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини след края на срещата на групата, предаде ТАСС. Тя уточни, че 90-те дни не са срок за произвеждане на избори. По думите ѝ след изтичането на 90-те дни участниците в групата ще се срещнат и ще оценят ситуацията в страната, ще вземат решение за по-нататъшни действия или за разпускане на групата.

Контактната група обещава международни гаранции за произвеждане на нови избори, допълни Могерини. "Групата има намерение да изпълни две задачи. Тя ще бъде в тесен контакт с играчите в страната, в региона и в света, за да осигури гаранции за скорошно произвеждане на демократични и свободни президентски избори, а също и да осигури доставката в скоро време на хуманитарна помощ." Могерини каза, че международната група няма да допусне възможността за политизиране на отпускането на хуманитарна помощ.

В срещата участваха Могерини и емисари на осем европейски страни - Франция, Германия, Великобритания, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и Италия, както и на пет латиноамерикански страни - Уругвай, Коста Рика, Еквадор, Мексико и Боливия, допълва "Франс прес". Мексико участва в дискусиите, но не е част от групата, уточнява агенцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама