Борисов: 10% ръст на доходите догодина

13:05, 08 фев 19 / Политика 25 1443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Очакваме да се увеличат приходите от борбата с контрабандата, така че догодина да можем с още 10% да вдигнем доходите", каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на X-тият юбилеен конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа”, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Трудно е, особено борбата с контрабандата. Сутринта направихме съвещание в ГДБОП по горивата. Очакваме и тук да се увеличат приходите, за да можем догодина с още 10% гарантирано да вдигнем доходите. За това трябва да има спокойствие. Приходните агенции да събират парите, за да може да има какво да разпределяме.За това трябва да има спокойствие, приходните агенции да работят, за да може да има какво да разпределяме“, отбеляза Борисов. Премиерът отбеляза, че правителството води борба със сивия сектор, за да се съберат повече пари в бюджета. „АИКБ ясно казва всяка година с колко се изсветлява този сектор, защото по този начин веднъж се повишава конкурентоспособността,а а втори път събирайки пари в бюджета можем да увеличаваме заплати“, посочи той.  

По думите му няма международно представена организация, която да не отчита напредъка по всички сфери, включително и мониторинговия доклад напредъка по Механизма за сътрудничество.

Премиерът отбеляза, че за първи път износът на България към Германия за пръв път е повече от вноса. По думите му сега е моментът тази инерция да се удвои, утрои, за да ги настигаме, защото тези разлики и парадокси в заплащането в различните сфери са факт. Двата синдиката са един много добър коректив не само на правителството, а и на синдикатите. Всички заедно сме убедени, че за да се повишат доходите, трябва да бъдат по-мощни икономиките. Колкото е по-мощна икономиката, толкова по-добре. Затова и ние кандидатстваме за чакалнята на еврозоната - това гарантира да не сме във втората скорост на Европа, заяви Борисов. Имаме шанса и трябва да бъдем разумни и умни да продължим да повишаваме доходите, ръста на икономиката и инвестициите, каза още той и припомни, че още в първия ден на този мандат управляващите са заявили, че учителските заплати ще се увеличат и го изпълняват. „Никога толкова пари не са давани за училища, за да бъдат приведени в нормален вид“, добави той. Трябва ни огромен работен потенциал, за да могат заводите да работят и то самите работодатели вече схващат, че ако не повишават доходите, ще им избягат работниците. „Вчера ЕК отчете, че България по финансови иконоически параметри е в петицата на Европа. Всеки час трябва да използваме да повишаваме мощността на икономиката. Мисля, че тази година БСП ще мина 116 млрд.“, коментира премиерът. 

"Вдигането на заплатите е неизбежно. При дефицита на работна ръка пазарът го изисква", обяви на форума и министърът на финансите Владислав Горанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама