Екатерина Захариева отговори на Румен Радев за Венецуела и Македония

13:45, 08 фев 19 / Политика 25 1434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева опроверга пред журналисти в Народното събрание мнението на президента Румен Радев, че правителството няма собствена позиция за Венецуела. Тя подчерта, че Венецуела е обсъждана на няколко съвета по външна политика в Европейския съюз и няколко пъти страната ни е излизала с декларация от името на всички държави-членки и активно е участвала в този процес.

Захариева уточни, че много често изпращат позициите на правителството на администрацията на президента.

„Ние винаги сме имали позиция. Изобщо не приемам, че някой ни е написал нещо и ние просто сме го преписали. От правителството считаме, че е добре България да говори в един глас в международен план и правим това - много често изпращаме позиции, които изразяваме по различни теми, предварително. Колегите от президентството не четат. Разбирам, че той като че ли вече е недоволен от това, но аз считам, че усилията за координация би следвало да продължат. Ако той не желае, може да ги спрем“, каза вицепремиерът.

Тя напълно отхвърли твърденията на държавния глава Румен Радев, че не е потърсен за договора за добросъседство с Македония: "Казвам, че договорът за Македония е изпратен преди заседанието на Министерския съвет. Въпреки че ние сме парламентарна република и парламентът ратифицира със закон тези договори, т.е. той е в края на този процес. Ние въпреки всичко сме изпратили този договор предварително и аз съм била лично там с посланик Мирчев да го обяснявам, така че това не е вярно просто".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама