Путин, Рохани и Ердоган ще обсъдят изтеглянето на САЩ от Сирия

16:20, 08 фев 19 / Свят 25 367 Topnovini
1

Президентите на Русия, на Иран и на Турция - Владимир Путин, Хасан Рохани и Тайип Ердоган, ще обсъдят на 14 февруари в Сочи евентуалното изтегляне на САЩ от Сирия с оглед да не се допусне дестабилизиране и хаос в тази страна. Това заяви днес пред руски журналисти зам.-външният министър на федерацията Сергей Вершинин, предаде ТАСС, цитирана от 24 часа.

"Според мен ще се обсъжда основният въпрос: какво да се направи, за да няма дестабилизиране и хаос, ако САЩ се изтеглят, за да се гарантира плавен контрол над ситуацията - каза той. - Бих поставил въпроса и в друга плоскост: как да се вземе под внимание сигурността на всички държави и на всички страни."

Месец след тази среща в т. нар. формат от Астана (Русия, Иран и Турция) - вероятно през март, ще се състои нов форум на високо равнище за Сирия в самата казахстанска столица с цел да бъдат реализирани решенията и договореностите от Сочи, каза Вершинин, предава БТА.

Русия има готовност да обсъди със САЩ всички въпроси, свързани с евентуалното им изтегляне от Сирия, увери той.

Русия разбира безпокойството на всички, включително на Турция, предизвикано от терористичните атаки - терористите "са общо зло и общ противник", изтъкна Вершинин. "Но същевременно винаги подчертаваме, че Турция наред с нас се задължи да спазва териториалната цялост и суверенитета на цяла Сирия, без никакви изключения", добави руският висш дипломат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 200 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.