Путин, Рохани и Ердоган ще обсъдят изтеглянето на САЩ от Сирия

16:20, 08 фев 19 / Свят 25 1139 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентите на Русия, на Иран и на Турция - Владимир Путин, Хасан Рохани и Тайип Ердоган, ще обсъдят на 14 февруари в Сочи евентуалното изтегляне на САЩ от Сирия с оглед да не се допусне дестабилизиране и хаос в тази страна. Това заяви днес пред руски журналисти зам.-външният министър на федерацията Сергей Вершинин, предаде ТАСС, цитирана от 24 часа.

"Според мен ще се обсъжда основният въпрос: какво да се направи, за да няма дестабилизиране и хаос, ако САЩ се изтеглят, за да се гарантира плавен контрол над ситуацията - каза той. - Бих поставил въпроса и в друга плоскост: как да се вземе под внимание сигурността на всички държави и на всички страни."

Месец след тази среща в т. нар. формат от Астана (Русия, Иран и Турция) - вероятно през март, ще се състои нов форум на високо равнище за Сирия в самата казахстанска столица с цел да бъдат реализирани решенията и договореностите от Сочи, каза Вершинин, предава БТА.

Русия има готовност да обсъди със САЩ всички въпроси, свързани с евентуалното им изтегляне от Сирия, увери той.

Русия разбира безпокойството на всички, включително на Турция, предизвикано от терористичните атаки - терористите "са общо зло и общ противник", изтъкна Вершинин. "Но същевременно винаги подчертаваме, че Турция наред с нас се задължи да спазва териториалната цялост и суверенитета на цяла Сирия, без никакви изключения", добави руският висш дипломат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама