Гледат делото на тийнейджър, убил бездомник по особено жесток начин

15:35, 08 фев 19 25 1642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският окръжен съд даде ход на делото срещу непълнолетния Денис Живков, обвинен за убийството на бездомника Красимир Куртев в квартал „Владислав Варненчик”, съобщават от Дарик.

Производството беше започнато отначало, след като беше установено, че синовете на починалия мъж са били неправилно конституирани като частни обвинители.

Съгласно особените правила на НПК за разглеждане на дела за престъпления, извършени от непълнолетни, в производството не може да участват частни обвинители. 

Делото се гледа при закрити врати заради възрастта на подсъдимия. По искане на защитата, процесът ще протече по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. 

Според обвинението, убийството на Красимир е извършено по особено мъчителен начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди. 

Тялото на бездомника беше открито на 21 януари 2018 г. Като извършители на престъплението бяха задържани 14-годишният тогава Денис Живков и с година по-малкия от него Камен, който обаче не може да носи съдебна отговорност заради възрастта си. 

Първата среща между жертвата Красимир Куртев и двете момчета Денис и Камен е в ранните следобедни часове на 16 януари пред пункт за вторични суровини във варненския квартал „Владислав Варненчик”. Между мъжа и децата, които са от ромски произход, възниква конфликт, завършил само с размяна на обидни реплики. 

На следващия ден тийнейджърите отново се виждат с бездомника. Този път го засичат край контейнери за смет до детска градина „Маргаритка”. Решават да му отмъстят и започват да го бият на улицата, като Денис нанася повечето от ударите. 

На 20 януари двете момчета се разхождат със своите приятели Атанас и Васил, които също са от ромската махала в квартала. Около 20:30 ч. четиримата минават покрай бараките до бл. 20 и се сещат, че в една от тях живее бездомникът.

Денис и Камен нахлуват в постройката и заварват в нея жертвата си. Започват да нанасят юмруци и ритници по цялото тяло на Красимир, като ги редуват с унижения - уринират върху бездомника и наливат алкохол в устата му, докато той започва да се дави. На няколко пъти момчета се засилват и скачат върху тялото на лежащия в безпомощно състояние бездомник. 

Всичко случващо се е наблюдавано от другите момчета. Атанас дори снима с телефон побоя и униженията, след като Денис го кара да включи камерата. 

След известно време четирите момчета си тръгват, но малко по-късно Денис и Камен решават да се върнат в бараката. Този път изкарват бездомника навън и въпреки минусовите температури го събличат гол.

Продължават да го бият в продължение на около час и половина. През цялото време Красимир ги моли да спрат, но момчетата не се трогват. Изоставят го да лежи гол пред бараката в януарската нощ. На следващия ден трупът на бездомника е открит от случаен минувач.

За подобно тежко престъпление се предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Предвид непълнолетието, законът предвижда редуциране на наказанието и Дeнис Ж. може да получи „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама