"Бронзовата къща" може да бъде заменена от "Един човек" с 56 екрана

16:40, 08 фев 19 25 1004 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Антропоморфна фигура, висока 12 метра, изработена от 56 LED екрана, ще замени "Бронзовата къща" на мястото на бившия мазволей на Георги Димитров в София. Проектът е одобрен от Творческия съвет към Столичната община и е избран измежду 18 други. Планът на общината е "Един човек" да бъде монтирана до лятото да остане до края на годината, каза пред "Дневник" Биляна Генова, ръководител на дирекция "Култура", цитирана от Дневник.

"Бронзовата къща" на Пламен Деянов беше монтирана на площадката в Градската градина срещу Двореца през юни и беше демонтирана в началото на февруари.

Инсталацията се казва "Един човек" и неин автор е Венелин Щурелов. Проектът ще струва на общината 81 100 хил. лева, като парите се осигуряват по програмата "Навън" с годишен бюджет 100 хил. лева. Тя предвижда всяка година на площадката на съборения мавзолей да се поставят различни инсталации. Авторът ще предостави на общината LED екраните, които ще показват "града в реално време.

За да бъде поставен на мястото на "Бронзовата къща", "Един човек" трябва да получи одобрение от Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и Направление "Архитектура и градоустройство", а след това да бъде приет и от Столичния общински съвет.

Венелин Шурелов е завършил "Сценография" в Националната художествена академия, където сега преподава в магистърска програма "Дигитални изкуства". Автор е на различни интерактивни инсталации/пърформанси като "Машина за рисунки" (2005), "Фантомат" (2008), Orthoman (2009) Tabula Rasa (2010), "Стрелбище" (2012), "Ротор" (2016) – представен в "Арс Електроника център".

Има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама