7 причини всяка млада жена да започне да приема цинк

12:00, 10 фев 19 25 3059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цинкът е важен микроелемент за хората, техните жизнени функции, регулиране на метаболизма (протеини, мазнини и въглехидрати). Той е част от всички клетки на тялото, участва в образуването на клетъчни медиатори, ензими, хормони. Това съединение се включва в регенерацията на кожните клетки, косата, ноктите. Също така насърчава по-добрата абсорбция на някои витамини, като А и Е, стимулира мозъчната дейност, нормализира предаването на нервните импулси, стабилизира имунните процеси на организма и стимулира производството на антитела.

Каква е ползата от цинка за жената?

Цинкът е много важен за женското тяло. Ако имате постоянна умора, всичко ви дразни, състоянието е близко до депресивно, зрението ви се е влошило, периодично имате настинки, кожата ви е суха и груба на допир - най-вероятно това са симптоми на дефицит на цинк. За липсата на цинк в тялото на една жена говори състоянието на косата й - тя започва активно да пада, да става крехки и нацъфтяла.

 

1. Кожа

Доказани са ползите от цинка за кожата. Той участва в регенерацията на клетките, липидния метаболизъм, влияе върху производството на себум от мастните жлези, като по този начин предотвратява образуването на акне, развитието на кожни заболявания, различни екземи и надраскване, възпаление и суха кожа. Насърчава клетъчното обновяване, ранното заздравяване на раните. Целостта и здравето на кожата са много важни за хората, тъй като е бариерен механизъм за защита срещу чужди агенти.

 

2. Коса

Не по-малко важна е ролята на цинка за косата. Той й придава блясък, стабилизира нейната структура, има положителен ефект върху растежа. Дефицитът му предизвиква загуба на коса  и лоша визия. Косата става по-суха, по-лесно се накъсва при докосване, по-малко устойчива на топлинни ефекти.

 

3. Нокти

Ролята на цинка за ноктите определя участието на този минерал в синтеза на клетъчни протеини, както и способността му да повишава абсорбцията на витамин А и Е. Когато е недостатъчно, нокътните пластини придобиват лош вид, чупят се, стават по-меки. Следователно, по външния им вид може да се подозира липсата на този минерал в тялото. 

 

4. Нервните влакна и производството на хормона на щастието

Цинкът стимулира активно в регулирането на мозъчната дейност и укрепването на нервните влакна. Той участва пряко в синтеза на определени хормони и невронови медиатори. Един от тях е серотонинът - хормонът на щастието, който ни осигурява добро настроение и положителни емоции. Което от своя страна определя психологическия статус, намалява депресивната готовност и повишава устойчивостта към стрес. 

 

5. Зрение

Необходимото съдържание на цинк осигурява добро зрение. Това се дължи на участието на микроелемента в метаболизма на нервните влакна, синтеза на невротрансмитерите и нормалното функциониране на макулата. Цинкът подпомага остротата на зрението и осигурява превенция на късогледство.

 

6. Имунитет

Минералът регулира защитните сили поради факта, че насърчава производството на антитела, кръвните левкоцити, и това поддържа стабилен имунитет. С дефицит на цинк страда почти цялата имунна система.

 

7. Репродуктивната система

При жените това влияе върху функционирането на репродуктивната система, което определя времето и полезността на пубертета, развитието на гениталиите. При липса на този минерал в юношеска възраст, пубертетният период е закъснял, развиват се овариална и маточна дисфункция. Особено важно е неговото достатъчно съдържание в тялото на бременна жена през първия триместър, тъй като през този период има поставяне на репродуктивните органи на плода. Също толкова важно е хормоналния баланс.

Защо се появява дефицит на цинк?

- постоянни диети с ниско съдържание на протеини;
- употребата на витамин В6 в големи количества;
- нарушение на черния дроб и щитовидната жлеза;
- бременност и кърмене;
- приемане на контрацептиви;
- злоупотреба с лоши навици;
- заболявания на храносмилателния тракт;
- стрес. 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама