Владо Бучковски: Започва нова ера за Македония

11:07, 09 фев 19 / Политика 25 597 Topnovini

"Започва нова ера за Македония". Това заяви пред БНР бившият премиер на страната Владо Бучковски, след като тази седмица Македония направи най-важната крачка по пътя си към членство в НАТО с подписването на протокола за присъединяване към Алианса, но под името Северна Македония. По думите му с членството на страната в НАТО ще гарантира териториалната й цялост: 
„За нашата държава голямата придобивка е това – слага се край на евентуални варианти, при които Македония би могла отново да се превърне в разменна монета“.

Бучковски бе категоричен, че членството на Македония в НАТО има голямо значение не само за самата Македония и региона, но и за цяла Европа и дори по-далеч. Стабилността ще е ключът, каза той. По думите му това е силен сигнал към Белград и Прищина, че ако има ясна воля и силна поддръжка от ключовите играчи в международната политика, чудесата са възможни.

„Заев и Ципрас направиха чудо“, смята Бучковски. В интервю за предаването "Събота 150" той изтъкна и ролята на българския премиер Бойко Борисов.

Бившият премиер на страната прогнозира, че процесът по ратификация ще приключи до края на годината и от 1 януари 2020 г. Македония вече ще е член на НАТО.  

Владо Бучковски отбеляза още, че ще е много важно след изборите за Европейски парламент да се продължи процесът на разширяване. Той се надява да се преодолее скептицизмът в някои от държавите-членки на Съюза:

„Македония има капацитет. Голям е успехът, който направи Македония със споразумението с Гърция за името на страната. Ние платихме висока цена, но това е нашата жертва за по-добър живот. Убеден съм, че това и ЕС ще го оцени и ще даде шанс на страната да започне преговори за членство“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 61 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.