300-годишен български дъб е претендент в надпреварата "Европейско дърво на годината"

10:13, 10 фев 19 / Любопитно 25 1559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

300-годишен дъб от трънското село Рани луг бе избран за любимо дърво на България и претендент в надпреварата "Европейско дърво на годината".

Конкурсът се организира от Фондация „Екообщност“ и се провежда за девета поредна година. Дървото е събрало повече от 1 200 гласа и е номинирано от Пено Янков. За сравнение, първите две дървета вече имат над 10 хил. гласа. Това са дъбът от руското Абрамцево и един 135-годишен бадем в Унгария. Иначе сред финалистите има още липи, ясен, бряст.

Най-добрата ни година в конкурса е 2014-а. Тогава 1 100-годишен сливенски бряст печели категорично със 77 536 гласа. После обаче дървото се разболява, като преди година сливналии вече го определяха за изсъхнало. Но няколко зелени клонки запазиха вярата им, че вековното дърво и този път ще оцелее. В града под Сините камъни има и специална фондация, която се грижи за него. Славата му затвърди и възпоменателна монета на БНБ.

По време на кампанията, която продължи през целия месец февруари, около дървото се събираха детски и професионални творчески колективи, индивидуални изпълнители, които представяха чрез изкуството своята подкрепа за дървото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама